Kina je danas odbacila poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da se odustane od nuklearnog sporazuma sa Iranom i da se radi na novom.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da je glavni uzrok tenzija na Bliskom istoku povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma.

“Sada je došlo do eskalacije na Bliskom istoku i iransko nuklearno pitanje je suočeno sa nekoliko izazova. Amerika se jednostrano povukla iz sporazuma ne poznajući međunarodno pravo i obaveze i uz ometanje sprovođenja dogovora drugih strana. To je glavni uzrok tenzija”, naglasio je Šuang.

Šuang je istakao da je sporazum teško ostvaren i da je usvojen u UN, te da sve strane treba da poštuju dogovor.

Sporazum je postignut 2015. godine između Irana i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN Amerike, Britanije, Rusije, Francuske i Kine te NJemačke i EU.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma u maju 2018. godine. Američki predsjednik je u više navrata kritikovao nuklearni sporazum kao “veoma neuspješan” i “glupav”.

On je juče izjavio da je vrijeme da i druge zemlje odstupe od sporazuma sa Iranom i da treba da rade na novom kako bi svijet bio bezbjednije i mirnije mjesto.