Sarajevo je bogatije za još jedan muzejski prostor. U centru grada, u blizini Vječne vatre, otvoren je multimedijalni prostor u kojem će građani Sarajeva i turisti, imati priliku susresti se sa djelima slikarskog maestra Safeta Zeca.

Projekat je pokrenula novoosnovana Fondacija Ivanka i Safet Zec.

Prva izložba iz Fonda obuhvata djela koja je Safet Zec stvarao do danas. Dotaknut je svaki period umjetnikovog dugogodišnjeg stvaranja. U fragmentima su prikazani neki od najranijih radova iz sarajevskog perioda do nekih zadnjih djela. Prva postavka zanimljiv je uvod u novi muzejski prostor, čija je nakana postati dom djelima uvaženog slikara i grafičara.

Dio muzejskog prostora, koji je godinama djelovao kao Atelje “Zec”, proširen je na dvije etaže i djelovat će kao multimedijalni prostor, gdje će priliku da se predstave publici dobiti mnogi umjetnici.

“Zamišljamo i to je dio ove priče da ovo bude ne samo šematizirano posjećivan prostor, nego da budu prostori koji će vrlo rado ugostiti i okupljanja razne vrste – od kamernih predstava, koncerata do svih vrsta okupljanja mladih”, kaže Safet Zec.

Izvući djela iz ladica i magacina i pokazati ih, zbog čega su i pravljena, jedna je od glavnih ideja pokretanja Muzeja.

Želja Fondacije Ivanka i Safet Zec je da u dogledno vrijeme osnuje nagradu za grafičku disciplinu bakropis.