Tokom 2018. godine u Bosni i Hercegovini je razvedeno 2.385 parova ili 21,6 odsto više nego godinu ranije, podaci su Agencije za statistiku BiH. Najviše razvoda je bilo u Banjaluci, u kojoj prošle godine bračnu krizu nisu uspjela prebroditi 273 braka.

Stručnjaci smatraju da je emocionalna nezrelost i netrpeljivost između partnera osnovni uzrok povećanog broja razvoda u našoj zemlji. Zatim slijede prevare, bolesti zavisnosti, kao što su alkoholizam, narkomanija, kockanje.

Psiholog Jelena Marjanović ističe da, kako ljudi postaju sve više ekonomski nezavisni tako sve više izlaze iz brakova, jer najvećim dijelom ti brakovi nisu ispunili njihova očekivanja, niti su im pružili ono što su htjeli. Dodaje da sistem ne nudi nikakav oblik psihoterapijskog savjetovanja za djecu koja prolaze kroz te probleme.

U Centru za socijalni rad u Banjaluci, prošle godine podneseno je 300 zahtjeva za mirenje, od kojih je 10 odsto parova odustalo od razvoda.

U visokokonfliktim razvodima posljedice najčešče osjećaju djeca.

“Nekad se bolje razvesti baš zbog djece. Ostajući u patološkim obrascima ponašanja šaljemo poruku djeci da je uredu da trpiš, da živiš nesrećno umjesto da pokušaš kako na pravi način da riješiš svoju situaciju. Mi ne mirimo ljude, oni odlučuju hoće li nastaviti bračnu zajednicu ili ne”, istakla je Dajana Šipraga-Zlojutro iz banjalučkog Centra za socijalni rad.

Advokati savjetuju sporazumni prekid braka, naročito kada supružnici imaju maloljetnu djecu da bi što manje osjetila posljedice. Sporazumni razvodi traju dva do tri mjeseca, dok parnice mogu da potraju više od godinu.