Film “Joker” (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 11 nominacija za tu filmsku nagradu, saopštila je danas u Los Anđelesu američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka.

“Džoker” je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario kao i za brojne tehničke kategorije.

Ostala tri favorita su “The Irishman” (Irac) Martina Skorsezea, “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom u Holivudu) Kventina Tarantina i “1917” Sema Mendeza sa po deset nominacija.

Južnokorejski film “Parasite” (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa osvojio je šest nominacija, kao i “Marriage Story” i “Jojo Rabbit”.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, koja je ranije kritikovana zbog nedostatka različitosti, ove godine bi mogla da bude kritikovana jer je Sintija Erivo jedina američka tamnoputa glumica nominovana u kategoriji najbolje glumice za film “Harriet”.

Svečana, 92. dodjela Oskara biće održana 9. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, ali neće imati domaćina ceremonije, što je bio slučaj na prethodnoj ceremoniji.

Organizatori ceremonije ocijenili su da je 91. dodjela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti i ove godine.

Prošlogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film je ostvarenje “Green Book” (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.