U povodu obilježavanja Nove godine po Julijanskom kalendaru, u mjestu Vevčani na zapadu Sjeverne Makedonije otvoren je tradicionalni Vevčanski karneval, inače najstariji karneval u toj zemlji.

Karneval je poznat po tome što učesnici različitim i originalnim maskama ukazuju na događaje koji su se dogodili u zemlji i van nje.

Učesnici u arhaičnom ambijentu malih seoskih ulica i trgova duhovito, sarkastično i ironično žigošu događaje i ismijavaju političare i javne ličnosti koji su svojim nesuvislim postupcima i ponašanjem obilježili prošlu godinu.

Načelnik općine Vevčani Saša Jankovski je na otvaranju karnevala izjavio da se vjeruje kako je ova manifestacija stara oko 1.400 godina.

Istakao je da na karnevalu učestvuju brojni ljudi iz zemlje, ali i iz inozemstva, napominjući da pripreme za novi karneval počinju već sa završetkom ovogodišnjeg.

Karneval svake godine počinje defileom maski kojima učesnici prenose svoje poruke i kritike onoga što se događalo tokom prethodne godine.

Ovaj put na kritičan i satiričan način učesnici karnevala su svojim maskama na simboličan način predstavili promjenu imena Makedonije, put zemlje u NATO i Europsku uniju, ali nisu izostale ni maske koje su predstavljale državne funkcionere, kao i ličnosti iz različitih sfera života.

Karneval će biti završen sutra tradicionalnim spaljivanjem maski, za koje se vjeruje da se na taj način njihovi vlasnici oslobađaju od zla i da će godina biti sretna i prosperitetna.

Inače, Vevčanski karneval je star 1.400 godina i njeguje određene specifične običaje. “Mladoženja” i “Mladenka” su glavne maske koje su obavezne i one posjete svih 700 kuća u Vevčanima od 13. do 14. januara, kako bi prikupile novac koji je namijenjen za donacije.

Maske se prije početka manifestacije čuvaju u najvećoj tajnosti i nikada se ne ponavljaju ni u jednom od sljedećih karnevala.