Zaštitarska agencija, kako je najavio gradonačelnik Zenice Fuad
Kasumović, nije preuzela autobusku stanicu u Zenici. Stanica je i dalje
blokirana, a tako će ostati do daljnjeg, dok ne budu ispunjeni uvjeti radnika
.

Iako je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio deblokadu autobuske stanice u Zenici prvo rano ujutro,a potom u 11 sati, ništa od najavljenog nije se desilo.

Evo šta kažu radnici:

“U svakom slučaju, ko god dođe, znači nadležni organi i policija, mi smo spremni s njima razgovarati. Ukoliko nam donesu validne zaključke, mi ćemo se skloniti, ne želimo sukob s njima. Ukoliko dođe neka privatna zaštitarska agencija, imaće probleme s nama”, kaže Huso Sarvan, predsjednik Sindikata JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”.

“Mi ostajemo ovdje na ovoj Autobuskoj stanici gdje ćemo ovo naše dobro građana štititi svojim tijelima. Znači, ovdje deblokada stanice može biti samo ako nas oni odnesu sa stanice. Oni odnesu, mi ćemo se opet vratiti”, riječi su Hazrudina Bilića, radnika JKP “Zenicatrans”.

Ovaj objekat radnici “Zenicatransa” blokirali su 31.decembra od kada traže rješavanje problema u ovom preduzeću, uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih primanja.

Gradska uprava do sada je odbijala da pomogne radnicima, iako je 80 postotni vlasnik preduzeća, a javni gradski prijevoz putnika od prije nekoliko dana ustupila je privatnim firmama.

Radnici “Zenicatransa” bili su u štrajku glađu, a blokada autobuske stanice traje 14 dana.

Traže uvezivanje radnog staža i plaće za minula tri mjeseca. O svemu će u četvrtak raspravljati i Gradsko vijeće.

Pekić: Policija će raditi isključivo po zakonu u slučaju ‘Zenicatransa’

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić oglasio se povodom najave da je policija danas trebala asistirati u debloakdi Autobuske stanice Zenica te istakao da nikada neće dozvoliti da se “policija angažira na iznemogle, napaćene i radnike koji se bore isključivo za svoja prava”.

Policija strogo radi po zakonu i zakonskim procedurama u slučaju “Zenicatransa”. Nema nikakvih zakonskih uslova da bi ovog momenta policija deblokirala Autobusku stanicu Zenica. Mi nećemo ispunjavati ničije privatne želje, nego, kako sam već rekao, radit ćemo isključivo po zakonu – kazao je Pekić, dodavši kako nisu ispunjeni ni uslovi u kojima se angažira policija.

U ovom momentu, ističe ministar Pekić, “nema narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti uništavanja imovine, kao ni obustave niti blokade ceste u gradu niti oko “Zenicatransa” te se sve dešava u krugu, mirnim putem”.

Pekić je pozvao gradonačelnika Fuada Kasumovića, menadžment tog preduzeća i Sindikat “Zenicatransa” da riješe situaciju na miran način.

Sve one koji na ovaj način pozivaju policiju i pokušavaju u javnosti stvoriti sliku da će policija silom nešto uraditi, mi to nećemo nikada dopustiti. Policija radi u interesu zaštite građana, nikako na provođenju sile nad njima – poručio je Pekić.