Crnogorske vlasti moraju odmah da odustanu od krivičnih optužbi protiv novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića i da prestanu da krivično gone novinare, saopštio je Komitet za zaštitu novinara, prenosi Glas Amerike.

Urednici portala IN4S i Borba, Raičević i Živković, saslušani su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje panike i nereda, poslije čega su pušteni da se brane sa slobode.

Ti mediji su u nedjelju objavili da je u rezidencijalnoj vili koju najviši zvaničnici koriste za prijeme, odjeknula eksplozija.

Policija je demantovala tu vijest, navodeći da se radilo o manjem kvaru na električnim instalacijama koji je ubrzo saniran.

“Novinari ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog svog rada. Vlasti bi trebalo da traže pravne lijekove i da reformišu zakone o izazivanju panike i nereda”, saopštila je koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju Gulnoza Said.

Borba protiv lažnih vijesti, ne bi trebalo da dovodi do privođenja novinara, ukazao je na Tviteru predstavnik OSCE za slobodu medija Harlem Dezir, koji je izrazio zabrinutost zbog hapšenja troje novinara u Crnoj Gori.