U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika, humaniste i ljekara, Isaka Samokovliju, u njegovom rodnom gradu, Goraždu, ali i Fojnici i Sarajevu i ove godine bit će održana tradicionalna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Organizatori su pripremili bogat program.

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, manifestacija će početi polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije u Goraždu, simbolično, 15. januara, na godišnjicu smrti književnika i ljekara.

“Nakon toga, bit će otvorena izložba posvećena njegovom djelu i stvaralaštvu, odnosno njegovoj ličnosti – izložba fotografija sa naslovnica njegovih knjiga. U 12.00 sati će biti održana centralna manifestacija u maloj sali Centra za kulturu”, rekao je Slavko Klisura, Centar za kulturu Goražde.

“U srijedu je na programu projekt koji je započeo akademik Nusret Tahirović. Izaći će cijelo istraživanje sa arhivskim dokumentima koji sadrže isključivo medicinske radove, ono što je Isak Samokovlija pisao iz oblasti medicine”, kaže Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i umjetnosti.

“Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” trajat će i u februaru, kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona za literarne radove koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije.

“Ono što bi u budućnosti trebali da uradimo, to smo se mi ovdje u Organizacionom odboru dogovorili, jeste da pokušamo uspostaviti Nagradu doktor Isak Samokovlija za najbolju pripovjetku”, rekao je Eli Tauber, Jevrejska zajednica u BiH.

“Jako smo sretni da se danas njegova djela proučavaju, da je prisutan u svim školama… S te strane, mi odajemo dužno poštovanje kroz ovu manifestaciju koja traje 12 mjeseci i, što je najvažnije, uključene su osnovne i srednje škole”, rekao je Muhamed Ramović, predsjednik Organizacionog odbora.

Šesnaestim “Danima Isaka Samokovlije” obilježava se 131 godina od rođenja i 65 godina od Samokovlijine smrti.

Rođen je u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa. Želja organizatora je da ovu manifestaciju prošire i na ostale gradove u Bosni i Hercegovini.