Večeras će na sceni Sarajevskog ratnog teatra, sa početkom u 20 časova, biti odigrana predstava „Brašno u venama“ Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića. Predstava je nastala u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Večeras će doživjeti svoje jubilarno pedeseto izvođenje.

Predstava govori o emocionalnom i ideološkom jazu između generacija, prikazanom kroz članove jedne porodice. Njena poruka je nužnost suočavanja s prošlošću, kao bitnim segmentom budućeg života.

“Mislim da je ovo nekako najsvijetleći primjer kako ljudi koji isto misle, dijele iste teatarske, etičke, profesionalne i ljudske vrijednosti održavaju nešto što je apsolutno vrijedno kao što je predstava Brašno u venama i ja se nadam da je ovo samo jedan mali korak ka budućem životu ove predstave”, kaže glumica Selma Alispahić.

Uloge u predstavi ostvaruju: Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić, Jasenko Pašić i Miki Trifunov, koji je prošlog mjeseca proslavio pedesetogodišnjicu na sceni.

“Radili smo jednu predstavu koju volimo, a to je vjerujte rijetkost u pozorištu. Znate obično kad dugo godina radite u pozorištu nešto postaje stereotip, znate neki klišej. Međutim ovo je predstava u kojoj se desilo nešto between, nešto između, nešto iznad toga”, izjavio je slavni glumac.

Predstava je premijerno odigrana 2015. godine, gostovala je na mnogim festivalima u zemlji i regionu i višestruko je nagrađivana.