Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini počela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion evra, a sredstva će biti korištena za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa.

Iz Delegacije EU saopšteno je da je BiH ugovaranje projekata počela nakon što su vlasti u BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018).

Dodali su da BiH trenutno koristi sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013 do 2017, čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona evra.

EU je u 2019. godini, ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion evra, dok je isplaćeno više od 64 miliona evra, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine.

Unija očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. godini kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

Ova sredstva, kako je saopšteno, biće usmjerena na sektore reforme javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijsku pravdu, unutrašnje poslove, podršku parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetici i transportu.

Sredstva će biti usmjerena i na sektor životne sredine, trgovine i obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politika.