Crna Gora je najviše napredovala među kandidatima za članstvo u EU, te je Zagreb vidi kao prvu sljedeću članicu Unije, izjavio je hrvatski ambasador u toj zemlji Veselko Grubišić.

Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, Grubišić je rekao da će se Hrvatska boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u EU.

“Nastavićemo pomagati svih šest država regije na putu ka EU. Nastavićemo se boriti za susjedstvo”, rekao je hrvatski ambasador, te pozvao crnogorske čelnike da udvostruče napore u provođenju reformi.

Dodao je da je Crna Gora lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU.

“Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod“, rekao je Grubišić.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza koje stoje pred njom na putu u punopravno članstvo u EU. Prema njegovim riječima, Crna Gora pregovara po najstrožijim kriterijumima koje je EU ikada imala u okviru politike proširenja i u takvim uslovima, s relativno mladom administracijom, predvodnica je procesa evropske integracije.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tokom proteklih nekoliko mjeseci.