Članovi Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, odnosno 3400 radnika koji su članovi sindikata i zaposleni u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, uputili su molbu Visokom predstavniku u BiH Valentitnu Incku da preduzme aktivnosti koje će rezultirati privremenim finansiranjem potreba Kantona Sarajevo za period do 31.03.2020. godine.

Razlog molbe je, kako navode, potpuna blokada u funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti u KS koja traje više od mjesec dana i čiji se kraj i ne nazire, jer nosioci zakonodavne i izvršne vlasti KS ne rade u interesima građana ovog kantona.

Članovi Sindikata upozoravaju da, ukoliko do 31.01.2020. godine Skupština Kantona Sarajevo ne bude donijela Odluku o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo, oni će morati organizirati protestna okupljanja, a možda i u potpunosti obustaviti rad u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, što znači da će posljedice biti nesagledive za preko 40 000 djece i učenika i njihove porodice.

Prema saznanjima Sindikata, i drugi sindikati će organizirati protestna okupljanja i štrajkove u kojima će učestvovati zaposlenici unutrašnjih poslova, srednjeg i visokog obrazovanja, zdravstveni radnici, radnici u organima uprave, kantonalnim zavodima, vatrogasci i radnici na aerodromu.