Rad konceptualnog bh. umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, prezentiran je danas kroz nekoliko televizijskih i filmskih materijala u prvom terminu “Charlame subotom u 13”.

U Galeriji Charlama Depot u Sarajevu, prikazan je dokumentarni film “Prodavnica praznine” koji govori o cjelokupnom stvaralaštvu Hadžifejzovića.

“Predstavljene su moje depografije, koje sam radio od početka 80-ih godina 20. vijeka, zatim projekat Jugoslovenskih dokumenata koji je obilježio jugoslovensku umjetničku scenu druge polovine 80-ih, te drugi umjetnički zahvati, uključujući osnivanje Galerije Charlama Depot u sarajevskoj Skenderiji”, rekao je Jusufović.

Upriličena su i dva performansa koje je izveo za potrebe dugometražnog igranog filma “O knjigama, psima i kapi ljubavi”, režisera Jasmina Durakovića, koji je upravo sa Hadžifejzovićem i Sašom Bukvićem osmislio program “Charlama subotom u 13”.

“Došli smo na ideju da publici ponudimo seriju prezentacija umjetnika, projekata i drugih umjetničkih praksi savremene scene u BiH, regiji i svijetu. Tako smo danas otvorili program sa predstavljanjem djela jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika u BiH”, rekao je Duraković.

Među posjetiocima je bio i profesor Ugo Vlaisavljević, koji je istakao da Hadžifejzović predstavlja čitavo jedno naslijeđe sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, ovdašnjih intelektualaca i kretanja u svijetu.

“On je umjetnik kojeg zanimaju odbačene stvari, marginalizirane pojave, a on ih stavlja u fokus pažnje. U njegovom djelu imate politiku odbačenih stvari i pojava, zbog čega je toliko značajan i provokativan”, rekao je profesor Vlaisavljević.