Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocijenio je da je najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o velikom investicionom ulaganju u Republiku Srpsku u naredne tri godine, potpuno nerealan i neostvariv plan i da je riječ o čistom populizmu i jeftinom kopiranju investicionog plana Srbije.

“To je, ustvari, jeftini pokušaj kopiranja petogodišnjeg plana investiranja Republike Srbije, isključivo zbog priče koju biračima žele plasirati u ovoj, izbornoj godini, bez bilo kavih realnih procjena, utemeljenja i argumenata. Ovako, u korupciji zarobljena Republika Srpska, nažalost danas je nesposobna za iole ozbiljniji investicioni plan. U ovom trenutku, Vlada Republike Srpske se može samo dalje kreditno zaduživati, ali i to zaduživanje ima svoje ograničene limite”, rekao je Šarović.

Također je istakao kako zbog pogrešno vođene investicione politike i opšte loše percepcije o Republici Srpskoj kao investicionoj destinaciji, koja je stvorena u zadnjih desetak godina, Republika Srpska nije atraktivna za ulaganja, posebno kada su u pitanju direktne investicije.

“Svi pokazatelji ukazuju da smo u tom smislu najgori u regionu, a time najgori i u Evropi”, rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Prema pokazateljima iz 2018. godine, naveo je Šarović, od ukupnih stranih investicija u cijeloj Bosni i Hercegovini na Republiku Srpsku otpada svega deset posto ili 48 miliona KM, a slični su pokazatelji i u ostalim proteklim godinama.

“Kako onda da se nadamo i vjerujemo u nekakav navodni investicioni bunt i procvat zemlje”, upitao je Šarović.

Naglasio je da je za Republiku Srpsku i narod najvažnije radikalno mijenjati politiku i ukupan investicioni ambijent kako bi se stvorili osnovni, ključni uslovi za istinski ekonomski razvoj i napredak.