Predstava “Dučić” biće premijerno izvedena 31. januara u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci. Jug Radivojević je reditelj predstave čija je radnja smještena neposredno pred atentat na Aleksandra Prvog Karađorđevića 1934. godine u Marseju.

Pripreme za predstavu „Dučić“ su u punom jeku. Svojevrsni političko-istorijski komad zahtjevan je za glumce. Riječ je o predstavi koja donosi javnosti manje poznatu činjenicu, da je Jovan Dučić bio poslanik Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije u Rimu. Dučić je imao kontakte sa Musolinijem i drugim stranim državnicima.

“Veoma je veliki teret i obaveza dobiti jednu ovakvu ulogu, igrati jedan istorijski lik koji je velika gromada, veliki zalogaj. On je ostavio mnogo iza sebe, bio je veliki intelektualac svoga vremena, priznat u Evropi, svijetu, kao i kod nas”, kaže glumac Zlatan Vidović.

Početak tridesetih godina prošlog vijeka bio je pun previranja u Evropi. Dolazak nacista na vlast. Ulogom Dučića u tom periodu, kaže reditelj Jug Radivojević, gotovo da se u dramskoj književnosti nismo ni bavili. Komad je presjek istorijskih činjenica.

“Pošto se bavimo umjetnošću i nekom vrstom fikcije, ona je takođe prisutna, ne treba se očekivati jedna bukvalna faktografija, ali u svakom slučaju je komad “Dučić” duboko ukorijenjen u istorijske okolnosti, uz naravno, određenu umjetničku slobodu koju mi, kao autori, moramo da imamo”, navodi reditelj predstave.

Predstava „Dučić“, prema tekstu Spasoja Milovanovića, biće premijerno odigrana 31. januara u Narodnom pozorištu Republike Srpske.