Građani okupljeni oko inicijative „Jer nas se tiče“ rano jutros blokirali su prilaze deponiji Uborak kod Mostara. Time su spriječili ulazak kamiona na deponiju, šaljući poruku da neće odustati od izmještanja deponije sa ove lokacije. Dvočasovna blokada okončana je mirno, a policija koja obezbjeđuje ulaz na deponiju nije intervenisala.

Građani su današnju blokadu najavili u nedjelju tokom mirnog protesta ispred ulaza u deponiju, a kap koja je prelila čašu nedavni je sastanak na koji se odazvalo svega pet od jedanaest pozvanih predstavnika institucija vlasti.

Na sastanku se, prema tvrdnjama aktivista Udruženja “Jer me se tiče“ nisu spominjale konkretne potencijalne lokacije za novu deponiju, što je ranije bilo najavljeno.

Predsjednik Udruženja “Jer me se tiče” Omer Hujdur rekao je da je današnja blokada samo opomena za vlasti i da neće potrajati.

“Ovo je upozorenje i ne namjeravamo se ovdje dugo zadržati. Policije se ne plašimo. Ne plašimo se ni suda. Idemo do kraja, jer izbora nemamo. Ovdje štitimo svoje porodice“, rekao je Hujdur.

Dalji koraci su, kako je rekao, također jasni.

“Danas ćemo poslati mailove na sve adrese i postaviti određene ultimatume. Ukoliko se ne udovolji, mi idemo u trajnu blokadu. Ovo je poruka da snage imamo“, dodao je Hujdur.