U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 348 Srba, među kojim i troje djece, ubijenih prije 27 godina od strane hrvatskih snaga u južnim dijelovima Republike Srpske Krajine tokom akcije “Maslenica”.

Među ubijenim u toj akciji 1993. godine bilo je 55 civila, od kojih troje djece do 12 godina i 34 žene.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza” sa sjedištem u Beogradu Dragana Đukić rekla je da još niko nije odgovarao za taj zločin.

“Ljudi koji su stradali bili su krivi samo zato što su bili Srbi, a akcija je bila sprovedena s ciljem da se etnički očiste naselja i čisto srpska sela, kao i nekoliko mješovitih”, rekla je ona novinarima.

Prema njenim riječima, cilj akcije je bio da se srpske porodice protjeraju i nikada više ne vrate na svoja ognjišta.

“Nažalost, taj cilj je ostvaren i danas te porodice, uglavnom, žive u trećim zemljama, a veoma mali broj se vratio na svoja ognjišta jer prosto tu nemaju nikavu budućnost”, rekla je Đukićeva.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je juče da niko do nije procesuiran za zločine nad Srbima.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih šest civila, među kojima tri žene.

U zbjegovima je u narednih nekoliko mjeseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana i uništena, dok su kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Iz ovih ravnokotarskih sela protjerano je više od 10.000 Srba koji su se raselili širom svijeta.

Uz članove porodica i prijatelje stradalih, parastosu je prisustvovao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.