Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je novinarima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH da će do imenovanja novog direktora SIPA-e doći kada se za to steknu politički uslovi.

Dodao je da odgodu imenovanja Darka Ćuluma za direktora SIPA-e u konačnici nije tražila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, već, da je to bio zahtjev svih bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH.

Radončić smatra da imenovanja u SIPA-i i OSA-i trebaju ići “u paketu” i potvrdio da će Osman Mehmedagić ponovo biti na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije.

Radončić je rekao i da je Vijeće ministara BiH sa velikim zakašnjenjem usvojilo izvještaj o stanju migracija za prošlu godinu kazavši da je za to odgovoran prošli saziv jer je bio dogovor da se svaki mjesec usvajaju takvi izvještaji.

Ukazao je i da se zbog migrantske krize nije promijenio nijedan zakon, najavivši da će raditi na potpunoj promjeni pristupa ovoj problematici.

“Dozvolili smo da ljudi ulaze bez identifikacije. Sada imamo ogroman problem, država mora dokazivati identitet tih ljudi, a ne obratno. Tražit ću konsultacije i sa članovima Predsjedništva, već sam obavio razgovore sa policijskim agencijama. Intenzivno razgovaramo sa ambasadorima. Tražimo mnogo veću finansijsku pomoć. Nama nedostaju sve. Nama jedan policajac čuva 25 kilometara granice prema Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je Radončić novinarima poslije današnje sjednice Vijeća ministara.