Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić na današnjim je sastancima s predstavnicima Međunarodne humanitarne grupe “Ljekari bez granica”, odnosno Međunarodnog odbora za pomoć (IRC) istakao važnost njihovog prisustva na području ovog kantona i zajedničke pripreme za novi migrantski val koji se očekuje na proljeće.

“Svaka nam je pomoć dobrodošla, a prisustvo međunarodnih organizacija se pokazalo neophodnim u situaciji s migrantima i izbjeglicama. Danas smo na neki način počeli s pripremom i dogovaranjem zajedničke saradnje, kako bismo novi očekivani migrantski val dočekali što spremniji. Ponovio sam da dosad nije bila koordinacija djelovanja i postupanja na državnom nivou, te da se nadam da će se to brzo promijeniti. U tom slučaju, svi oni koji rade na terenu bili bi značajno efikasniji”, istakao je kantonalni premijer Ružnić.

Humanitarna grupa “Ljekari bez granica” je gotovo otpočetka migracijskog procesa prisutna u ovom kantonu, a trenutno s mobilnom ambulantom djeluju na parkingu Doma zdravlja Velika Kladuša.

“Primarni cilj nam je briga o migrantima, koji nemaju smještaj u privremenim prihvatnim centrima. Procijenili smo da je najteža situacija po tom pitanju u Velikoj Kladuši, zbog velikog broja ljudi u napuštenim objektima industrijske zone i zato smo trenutno tamo. Međutim, ponovili smo kako smo u potpunosti na raspolaganju, ukoliko naša pomoć zatreba u bilo kojem drugom gradu ili općini USK”, kazao je projektni koordinator ove organizacije Francois Giddey.

Svoj skorašnji angažman na području ovog dijela Bosne i Hercegovine potvrdio je i Međunarodni odbor za pomoć (IRC).

“Želja nam je da maksimalno pomognemo u ovoj situaciji, naročito migrantima. Prioritet su nam podrška najranjivijim kategorijama, konkretno maloljetnicima bez pratnje i problematičnim porodicama. Takođe, pružaćemo psiho-socijalnu podršku, obezbijediti odjeću, ali i smjernice u postupanju i ponašanju prilikom boravka ovdje”, naglasio je regionalni izvršni direktor organizacije IRC za Evropu Stefan Lehmeier.

Iz Kantonalne vlade još jednom je ponovljeno i da je zatražen hitni sastanak s predstavnicima svih nadležnih državnih institucija, kako bi se uspostavila koordinacija djelovanja na terenu i izvršile sve pripremne radnje za dolazak novog broja migranata i izbjeglica.