Američko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su iz Kine, zbog koronavirusa, evakuisali diplomate kao i druge državljane koji su bili u toj zemlji. Broj preminulih od posljedica ovog virusa povećan je na 170 osoba.

Informaciju je potvrdila glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus. Kako je kazala, američke diplomate i građani su sinoć avionom evakuisani iz Wuhana i sletili su na aerodrom u Kaliforniji.

Ortagus je izjavila i da su putnici prošli medicinski pregled na aerodromu, te da su da su poduzete sve potrebne mjere radi zaštite zdravlja američkih građana izvan i unutar zemlje i upozorila američke građane da ne idu u Kinu, a posebno regiju Wuhan.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je do sada potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 7.711 pacijenata širom Kine, izuzev Tibeta. Među oboljelim je 1.370 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom širom Kine na promatranju je 81.947 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Samo u posljednja 24 sata širom zemlje otkriveno je novih 1.737 slučajeva zaraženih, a preminulo je 38 osoba. Iz bolnica u Kini otpuštena su 124 pacijenta koji su izliječeni nakon zaraze.

Korona virus pojavio se krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, administrativnom centru provincije Hubei.

Ministarstvo obrazovanja Kine produžilo je novogodišnji praznik i do daljnjeg prolongiralo početak nastave u školama.

Među brojnim mjerama koje kineske vlasti provode kako bi spriječile širenje koronavirusa je i obustava javnog prevoza u 17 najugroženijih gradova.