Hrvatska je među šest zemalja Europske unije u kojima su radnici u prosjeku plaćeni manje nego prije deset godina, pokazali su danas objavljeni rezultati Instituta europskih sindikata.

U razdoblju od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosječni paketi plaća prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, smanjili za pet posto.

Novi rezultati ETUI-a pokazali su da su prosječni paketi plaća smanjeni u Italiji za dva posto, Španjolskoj i Portugalu za po četiri posto, na Cipru za sedam posto, te u Grčkoj za 15 posto.

ETUI je priopćio kako su prosječni paketi plaća u istom razdoblju gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj te po 1,5 posto u Belgiji i Nizozemskoj.

„Radnici u šest zemalja EU u gorem su stanju nego prije 10 godina. Čelnici EU vole pričati o takozvanom oporavku, no za milijune radnika u mnogim zemljama EU kriza nije gotova”, rekla je zamjenica generalnog tajnika Europske konfederacije sindikata Esther Lynch.

„EU mora učiniti mnogo više po pitanju promicanja povećanja plaća i minimalnih plaća te u podupiranju jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama EU-a”, zaključila je.