Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci danas je, na svečanosti povodom 45 godina uspješnog rada i razvoja, promovisano 110 studenata koji su završili prvi ciklus studija na ovom fakultetu, te 13 magistara i mastera.

Stanko Stanić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, rekao je da se fakultet u proteklih 45 godina uspio pozicionirati u vrh liste fakluteta ovog Univerziteta.

Na ovom fakultetu trenutno studira 1.130 studenata na svim ciklusima studija, a u proteklom periodu školovanje je završilo oko 6.500 studenata, od 21.500 upisanih.

Radovan Višković, premijer RS, je rekao da je ova obrazovna institucija izuzetno značajna za obrazovni sistem RS-a, a ljudi koji su se šolovali na ovom fakultetu dali su izuzetan doprinos razvoju RS-a.

“Znate da smo koncipirali i pustili u nacrtu novi zakon o visokom obrazovanju, gdje želimo da povećamo kvalitet studiranja”, kazao je Višković i podsjetio da je ovim zakonom predviđeno za sve studente besplatno školovanje ukoliko upisuju godinu za godinom i nemaju prenos ispita i obnavljanja godina.

On je naglasio da je cilj novog zakona i da se privuče što veći broj mladih da upisuju “državne”, a ne privatne fakultete kako bi obrazovanje bilo podignuto na viši nivo.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da Ekonomski fakultet uspješno provodi naučna istraživanja, a stručnjaci publikuju radove i u međunarodno referentnim časopisima, dok se uspješno ostvaruje i međunarodna razmjena.

Ispred Ekonomskog fakulteta danas je otkrivena bista prvom dekanu ove ustanove Jovanu Rodiću.