Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je u Bruxellesu da se vladavina prava u BiH mora radikalno ojačati, a borba protiv korupcije treba postati stvarni prioritet ako BiH želi da postane stabilna i prosperitetna demokratska zemlja koja je izgrađena na čvrstim temeljima.

Inzko je na sastanku sa evropskim komesarom za pravosuđe Didierom Reyndersom , razgovarao o trenutnoj situaciji u pravosuđu BiH i nepoštivanju vladavine prava na domaćoj političkoj sceni, saopšteno je iz OHR-a.

On je podsjetio da je u prvom članu Aneksa 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno naznačeno da BiH treba da bude demokratska zemlja koja funkciše u skladu sa vladavinom prava.

“To su oblasti na osnovu kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je riječ o njihovom deklarisanom opredjeljenju za put prema EU”, naveo je Inzko.

Spomenuo je stalne napade na Ustavni sud BiH i dugogodišnje nesprovođenje presude Ustavnog suda o Mostaru, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

“Desetine hiljada građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu biti kandidati na izborima za brojne funkcije u BiH. Ukoliko BiH želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rješavanje izazova u oblasti vladavine prava”, naglasio je Inzko.

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu novih pravila za proširenje, situaciji u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, te o izvještaju o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Reinhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji.

Inzko je juče u Bruxellesu razgovarao i sa potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jurovom (Věra Jourová), te podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina, kao što su Jevreji i Romi, ne mogu biti kandidati za Dom naroda niti Predsjedništvo BiH, uprkos presudama Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu suprotno.