Izložbena sezona u bečkom Arhitektonskom centru (Az W) počinje u martu izložbom Balkrishna Doshia “Arhitektura za čovjeka” koja objedinjuje radove ovog indijskog arhitekte iz šest decenija stvaralaštva.

Devedesetodvogodišnji arhitekta, urbanista i nastavnik Doshi ubraja se u najvažnije predstvnike “drugačije moderne” što se ističe kroz njegove vizionarske radove na temu povoljnog stanovanja, posebno za radnike u fabrikama i stanovnike siromašnih naselja, kao i jak angažman u obrazovanju.

Na ljeto će Arhitektonski centar ponovo prikazati svoj magnet za publiku “Najbolje evropske građevine”.

Nagrada Evropske unije “Mies van der Rohe” važi za seizmograf dešavanja u području evropske arhitekture, a u Beču će biti predstavljen aktuelni dobitnik Lacaton&Vassal sa svojim projektom transformacije stambenih blokova iz 1960-ih u francuskom Bordou.

Osim ovog, Az W prikazuje još 39 radova među kojima dominiraju teme stambeni i javni prostor, obrazovanje i odnos prema postojećem stanju.

Treća velika izložba u 2020. godini “Tlo za sve” od novembra tematizira goruću temu ograničenih resursa, a bečki Arhitektonski centar na ovaj način želi rasvijetliti zamršenost ovlasti i odgovornosti zakonskih regulativa o prostoru, budžeta, gradskog razvoja, regulacionih planova, politike kamatne stope i raspodjele imovine.

Jubilarna izložba ove će godine biti posvećena 150. rođendanu arhitekte Adolfa Loosa kroz arhitektonsko putovanje u Loosove kuće i stanove u Pragu i Plzenu.

Arhitektonski centar u Beču (Architekturzentrum Wien) djeluje u sklopu Muzejskog kvarta, a izborom izložbenih tema za 2020. godinu naglašava svoju društvenu perspektivu i podstiče na razmišljanje kako arhitektura već danas može dati doprinos boljoj budućnosti.