Srpska demokratska stranka podržava izmjenu izbornog zakonodavstva, izjavio je predsjednik te stranke Mirko Šarović, te dodao da bi prije lokalnih izbora trebalo imenovati i nove članove Centralne izborne komisije BiH.

Kako je rekao, potrebne su male, neophodne izmjene za veliki uspjeh, a velike izmjene kao što su zadiranje u Ustav BiH jesu gubljenje vremena.

On je naveo da je, što se SDS-a tiče, riječ o četiri do pet pitanja za koja se može obezbijediti dovoljna parlamentarna većina, sa svim uslovima koji su neophodni da se na proljeće dobiju izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, kako bi u jednoj mjeri vratile povjerenje građana BiH u izborni proces.

“Riječ je o izmjenama za koje su i neke druge partije dale pozitivno mišljenje, a to je pripadanje mandata stranci, a ne pojedincu, odredbe koje se odnose na elektronski nadzor i skeniranje glasača i potpuna reforma glasanja u odsustvu, odnosno putem pošte”, istakao je predsjednik SDS-a.

Kada je riječ o mogućim koalicijama SDS-a sa drugim strankama za lokalne izbore, Šarović je rekao da u ovom mjesecu neće doći do potpisivanja bilo kakvih sporazuma sa političkim strankama, ni na republičkom nivou kao opšti dogovor, a neće sada biti ni dogovora u lokalnim sredinama.

“O tome će Predsjedništvo SDS-a da donese odluku u narednih nekoliko dana, rekao je Šarović, te dodao da partneri SDS-a mogu da budu samo one partije koje u osnovi dijele i politiku SDS-a.

Prema njegovim riječima, izuzetak je Srebrenica, gdje će se nastojati da srpske stranke iz Republike Srpske postignu dogovor i predlože zajedničkog kandidata.