Predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Herecgovine obustavit će svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, izjavila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ovakav zaključak donesen je na sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika RS u institucijama BiH i lidera parlamentarnih političkih partija na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u RS i BiH nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS. 

Predsjednica RS Željka Cvijanoviće je na konferenciji za novinare u Palati Republike rekla da je zaključak jednoglasno donesen.

Dodala je i da je neophodno hitno sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda koje su duboko zadirale u identitet RS, a sada i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

“U kontinuitetu dobijamo odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese Republike Srpske i izlaze iz okvira nadležnosti Ustavnog suda, te služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Član Predsjedništva iz reda srpskog naroda BiH Milorad Dodik izjavio je da će u ponedjeljak, 17. februara, biti održana posebna sjednica Narodne skupšine Republike Srpske na kojoj će biti raspravljano o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud BiH je okupacijski sud što se tiče RS. Danas smo se sastali ovdje i dogovorili da se neće odlučivati o bilo kom pitanju u institucijama BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu u kome neće biti stranaca. Dakle, mi od toga nećemo odustati, imaćemo u ponedjeljak Narodnu skupštinu, na kojoj ćemo definitivno to potvrditi i donijeti nekoliko odluka.Mi smatramo da treba da izađu sudije Ustavnog suda. Ako ne izađu, Narodna skupština koja ih je imenovala će u ponedjeljak donijeti odluku da ih povlači iz Ustavnog suda. Tako, naprosto , ili ćemo se nanovo dogovoriti, ili od ove zemlje nema ništa”, rekao je Dodik.

Vidimo ne samo na ovom primjeru,nego i ranije, kada su bila obilježja Republike Srpske grb i himna da su nam uskraćeni pa je onda bilo i drugih inicijativa koje su praktično išle na štetu RS, iako je davno Ustavni sud trebao biti bez onih sudija koje omogućavaju preglasavanje jednog naroda”, kaže Rado Savić, potpredsjednik SDS

Sastanku su, osim predsjednika Republike Srpske, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda Srpske DŽerard Selman, te predstavnici RS u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, 6. i 7. februara donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.