Austrijska prijestolnica, Beč, u septembru 2019. drugi put je izabran za najbolji grad za život na listi renomiranog britanskog časopisa “The Economist”.

Već desetu godinu zaredom, Beč je na vrhu ljestvice po kvaliteti života koju objavljuje globalna konsultantska kompanija Mercer.

Navodimo deset glavnih razloga zašto se u austrijskoj metropoli kvalitetno živi.

 • Bilo kuda, gradski prevoz svuda
  Građane Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i pet metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1.150 kilometara. Putnici se voze prevozom do najudaljenijih dijelova Beča i to po veoma niskoj cijeni – godišnja karta iznosi jedan euro po danu. Noćni autobusi preuzimaju prevoz putnika poslije ponoći, a petkom i vikendom razvezu “noćne ptice” manje-više do kućnog praga.
 • Voda s planina
  Najbolje piće u Beču dolazi direktno iz česme – svježa planinska voda. Dva cjevovoda sa Alpa, iz Donje Austrije i Štajerske, svakog dana snabdijevaju grad sa 400 hiljada metara kubnih svježe vode, što je dovoljno da se napuni 2,5 miliona kada. Beč je i prvi grad na svijetu koji je svoju zalihu vode zaštitio ustavom.
 • Zelene površine
  Beč spada u jedan od najzelenijih većih gradova sa više od 53 posto zelenih površina. U gradu se vodi računa o 990 parkova, odnosno 480.000 stabala. Parkovi uz Ulicu Ringstrasse ili Park Prater nude mogućnost da u samom centru grada uživate u zelenilu. Pored bečke šume, tu je i značajan dio nacionalnog parka Lobau koji spada u jednu od posljednjih očuvanih srednjoevropskih močvara.
 • Aktivnost na prvom mjestu
  Bečka šuma je raj za šetače i bicikliste sa ukupno 11 obilježenih staza unutar gradske zone. Na brdu Kahlenberg nalazi se avanturistički park, kao i 3D park za ljubitelje streljaštva. Bečki bazeni i Dunav nude mogućnosti za kupanje na više lokacija. Na Dunavskom ostrvu ili kod Pratera, možete da idete na klizanje ili trčanje, a na starom Dunavu na veslanje.
 • Glavni grad krastavaca
  Beč ima veoma razvijen poljoprivredni sektor, trećina zelene površine i 15 posto ukupne gradske površine se ustupa uzgoju. Oko 645 bašti, vinograda, polja i voćnjaka snabdijevaju grad voćem, povrćem, žitaricama i vinom. Beč ima više krastavaca nego bilo koji drugi region u Austriji – čak 28 hiljada 700 tona godišnje, što ga čini glavnim gradom krastavaca.
 • Micheline zvijezde
  Bečka kuhinja je jedina na svijetu koja nosi ime po nekom gradu. Ali, u tom gradu dijeta se lako ne drži. U Beču ima nekoliko restorana nagrađenih Michelin zvjezdicama koji spremaju jela po razumnim cijenama. Pored velikog broja restorana, pabova i gostionica, u Beču ima i mnogo tradicionalnih mjesta kao što je “Café Landtmann” iz 1873. godine ili restoran “Zum Figlmüller” koji je duže od 110 godina poznat kao “dom bečke šnicle”.
 • Superheroji u narandžastom
  Gradska čistoća u Beču uživa kultni status. Radnici u narandžastim uniformama se brinu ne samo o smeću i reciklaži, već i o uklanjanju snijega sa ulica i biciklističkih staza. Vozila gradske čistoće godišnje pređu 120 hiljada ruta, odnosno devet miliona kilometara, što je ekvivalentno putovanju na Mjesec svakih 14 dana.
 • Beč nikada ne prestaje da uči
  Oko 200 hiljada studenata pohađa 20 različitih univerziteta, što Beč čini najvećim studentskim gradom na njemačkom govornom području. Beč se ponosi kvalitetom svojih univerziteta. Muzička akademija u tom gradu ubraja se u najbolje na svijetu.
 • Cijeli svijet u Beču
  Beč spada u najpopularniji konferencijski centar svijeta i raspolaže kompletnom infrastrukturom za ovakve događaje – od modernih zgrada do baroknih zdanja, dobrim prevozom i visokim stepenom bezbjednosti za posjetioce iz cijeloga sveta. Godišnje se u Beču održi oko četiri hiljade 500 konferencija. Austrijska metropola je dom mnogih institucija, međunarodnih organizacija i Ujedinjenih nacija.
 • Umjetnost na dlanu
  Bečki muzeji ističu se najvećim kolekcijama Gustava Klimta, Egona Schielea i Bruegela. U Beču postoji stotinu muzeja i 250 galerija savremene umjetnosti. Održava se više od 15 hiljada koncerata godišnje i 80 festivala. Grad ima tri operne kuće, 120 bina, 28 palata i 163 gradske građevine.