Život mještana najudaljenijih srebreničkih sela u zimskim mjesecima je najteži. Svake zime su snježnim nanosima odsječeni od Srebrenice. Naša ekipa boravila je u Mjesnoj zajednici Luka i provjerila kako žive povratnici, naročito najmlađi.

„Svako doba ima svoje neke čari, i zimi. Međutim, najveće strahovanje da se neće dijete razboljeti, ne možeš do Srebrenice, daš mu neki antibiotik što mu doktor propiše, međutim budu posljedice, dijete alergično, kao što nam se desilo prošle godine s Nedžadom kad je bio bolestan”, kaže Seida Delić opisujući život zimi kada snježni nanosi blokiraju put u selima na oko hiljadu metara nadmorske visine, pedesetak kilometara od Srebrenice.

Ove zime im to nije zadavalo velike glavobolje, zahvaljujući, kažu, vremenskim uslovima i redovnom održavanju puteva. No, bračni par Delić već razmišlja o iseljavanju. Razlog je školovanje sina.

U ovoj mjesnoj zajednici trenutno ima oko 40 porodica, a prije rata je imala više od hiljadu stanovnika. Tu je i osmoro djece, od kojih troje ide u školu udaljenu čak 25 kilometara, a sin Delića bi trebao naredne školske godine krenuti na nastavu. Put za djecu, naročito zimi, je i više nego težak. U selu postoji školski objekat koji nikad nije otvoren.

„Narednih godina, ukoliko se ne riješi taj problem sa školom, ostat ćemo i mi bez djece, a mi ako ostanemo bez djece, nemamo ni mi stari šta tražiti”, rekao je predsjednik MZ Luke, Srebrenica Hamo Zulanović.

Nadležni ističu da je nedovoljan broj djece razlog nemogućnosti otvaranja škole, a načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je za BHT1 rekao da bi rješavanje ovog problema značilo olakšicu i za samu Općinu, budući da se izdvaja novac za prevoz učenika.