Ubrzo nakon najave predstavnika Republike Srpske da više neće odlučivati ni o jednom pitanju iz nadležnosti državnih organa do usvajanja Zakona o Ustavnom sudu, stigle su i reakcije iz Sarajeva. Vlast i opozicija sa nivoa Bosne i Hercegovine sličnog su mišljenja: odluka je pogrešna, jednostrana i ide na štetu građana Republike Srpske.

Među prvima se oglasila Stranka demokratske akcije, s porukom da bi reforma Ustavnog suda značila promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da tako nešto neće biti moguće. Reagovali su i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić. Poručuju da niži nivoi vlasti ne mogu da dovode u pitanje institucije Bosne i Hercegovine, te da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i da se moraju poštovati. Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović pozvao je domaće pravosudne institucije, kao i međunarodnu zajednicu da se pokrenu.

U ovom slučaju, saglasni su i vlast i opozicija sa nivoa Bosne i Hercegovine. Lider SBB-a Fahrudin Radončić poručuje da će, ako današnju odluku provedu u djelo, politički predstavnici Republike Srpske naštetiti njenim građanima. SDP-ov poslanik Saša Magazinović kaže da se integritet institucija ne može narušiti.

Oglasila se i ambasada Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Pozvali su sve strane da poštuju osluke Ustavnog suda BiH, a izabrane predstavnike da izvršavaju svoje dužnosti. Naglasili su i da je poštovanje odluka Ustavnog suda obaveza, ne samo Bosne i Hercegovine nego i svih ostalih evropskih zemlja. Iz Kancelarije Visokog predstavnika poručuju da je, bez obzira što nisu vidjeli odluku kojoj je Ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Ustavni sud kamen temeljac na kojima počiva ustavni okvir, te da se ne smije dozvoliti paraliza državnih institucija.