Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini nedavno je dobila donaciju vrijednu 70 hiljada maraka. Ultrazvučni hirurški nož olakšat će i skratiti operativne tretmane. Donatorske aktivnosti jedna su od mjera Akcionog plana za osiguranje samoodrživosti zdravstvenog sistema.

Porodica Lukić donirala je bijeljinskoj bolnici ultrazvučni hirurški nož, vrijedan 70 hiljada maraka. Za ovu donaciju odlučili su se, kažu, kako bi pomogli građanima Semberije.

“Mi smo riješili da doniramo neki vid pomoći i donirali smo ovaj aparat koji će pomoći građanima Bijeljine i Semberije i svima će dobro doći za lakše operacije”, kaže Miroslav Lukić, donator.

Ultrazvučni hirurški nož “donosi revoluciju” u oblasti hirurgije i otvara mogućnost daljeg razvoja laparoskopske hirurgije, objasnio je šef Operativnog bloka JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bojan Kenjić.

“Samim tim našu ustanovu uvodi u red kuća u kojima mogu da se rade vrhunske laparoskopske operacije, što je već započeto u našoj ustanovi. Ovaj nož nam i u otvorenim operacijama omogućava sigurniji pristup svakom narednom oboljenju”, rekao je Kenjić.

Novi menadžment bolnice, koji je i zvanično stupio na dužnost 3. јanuara, najavljuje uvođenje brojnih novih procedura.

“Od sada će se u bijeljinskoj bolnici raditi i operacija karotidnih arterija. Namjeravamo raditi operacije štitne žlijezde, vraćamo RCP koji je nekad bio jedini u bijeljinskoj bolnici se radio. Otvaramo vrata ortopediji, od sada će naši pacijenti moći da rade operacije i kuka i koljena, operacije očiju i mnogo toga još imamo u planu”, kaže Milica Lovrić, v.d.direktora JZU Bolnica “Sveti Vračevi”.

Iz bolnice najavljuju da će 18. februara obaviti prvu operaciju karotidnih arterija. Bijeljinski ljekari će operaciju izvesti zajedno sa ljekarima sa
Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.