Studenti mostarskog Sveučilišta pripremili su zanimljivu humanitarnu akciju zajedno sa Udruženjem “Vedri osmijeh”, koje vodi brigu o osobama sa poteškoćama u razvoju. Na bogatom štandu prodavale su se poslastice i raznovrsna peciva. Sva sredstva bit će usmjerena Udruženju “Vedri osmijeh”, a akcija će biti nastavljena sutra.

Asistent na Studiju socijalnog rada Marijan Tustonja je rekao da je akcija uspješna i da je odaziv ljudi veliki, kao i da je vidan napredak u integraciji djece sa poteškoćama u razvoju u društvo.

MARIJAN TUSTONjA, asistent na Studiju socijalnog rada, SUM

“Kada govorimo o integraciji osoba sa invaliditetom i djece sa poteškoćama u razvoju vidimo pomak, ali kada govorimo o poređenju sa 10-ak godina unazad. Prije su se roditelji djece sa poteškoćama u razvoju plašili izlazaka u javnost. Sada srećemo tu djecu da se igraju sa djecom bez poteškoća i to je didan značaj u integraciji u društvo”, rekao je Tustonja.

Tustonja je dodao da je cilj akcije prikupiti finansijsku pomoć udruzi, ali prije svega ukazati da u društvu postoje osobe sa poteškoćama u razvoju.