Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i italijanski ambasador u BiH Nikola Minasi konstatovali su danas u Sarajevu da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, kao i da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje.

Košarac je informisao Minasija o tome da je Evropska unija glavni vanjskopolitički prioritet BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tema današnjeg susreta bile su i italijanske investicije u BiH. Košarac i Minasi saglasni su da su u BiH najpoželjniji sektori za ulaganje energetika, obnovljivi izvori energije, turizam i poljoprivreda.

Bilo je riječi i o programima za turizam i poljoprivredu koje Italija već realizuje u BiH, a Košarac je ukazao na potrebu uključivanja dijela lokalnih struktura koje razvoj turizma vide kao značajan privredni potencijal. U tom kontekstu, Košarac je predložio da u projekte aktivno bude uključena lokalna zajednica u Trebinju.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi BiH i Italije prijateljski i da nema otvorenih pitanja. Razmijenjena su mišljenja o dva sporazuma iz oblasti ekonomske i poljoprivredne saradnje BiH i Italije, te izraženo očekivanje da će dokumenti biti potpisani tokom ove godine.

Na sastanku je bilo riječi i o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te stavu političkih predstavnika Republike Srpske u vezi sa tim.