U Istočnom Sarajevu večeras je održan okrugli sto na kojem je bilo riječi o bezbjednosti djece pri kupovini igračaka, a koji je organizovan u okviru projekta Udruženja za zaštitu prava potrošača iz Istočnog Sarajeva “Ženski interaktivni ruralni centar” u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Portparol Udruženja Snježana Rosuljaš izjavila je novinarima da je cilj projekta da građane upoznaju o tome koje su igračke koje se nalaze na tržištu bezbjedne i na šta bi trebalo da obrate pažnju prilikom kupovine.

Ona je napomenula da Zakon o zaštiti prava potrošača Republike Srpske definiše određene smjernice kada je u pitanju bezbjednost i zdravlje potrošača, te da propisuju određene standarde koje bi svaki proizvod trebalo da ima.

Potrošačima se, kako je rekla, savjetuje da ne kupuju igračke koje imaju izraženo jak miris, kojima brzo spada boja ili imaju oštre ivice.

“Treba obratiti pažnju i ukoliko su to dosta jeftiniji proizvodi u odnosu na iste proizvode tog tipa na našem tržištu”, navela je Rosuljaševa i dodala da je potrebno posebno obratiti pažnju na uvozne proizvode, naročito iz azijskih zemalja.