Knjiga Hadži-Makso Despić: “Zapisi starog Sarajlije”, koja donosi zapise jednog od najistaknutijih predstavnika ugledne sarajevske porodice Despić, predstavljena je u Sarajevu.

Ovo vrijedno štivo, koje je priredila potpredsjednica Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Sarajevo Dragana Tomašević, svjedoči o prošlosti glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao i atmosferi i duhu koji karakteriziraju razdoblje druge polovine 19. i početka 20. stoljeća, odnosno prijelaz iz vremena osmanske ka austrougarskoj vladavini.

Tomašević kaže da je riječ o autentičnim sjećanjima Makse Despića, uključujući njegova sjećanja iz djetinjstva, ali i kazivanja iz kasnijih godina kojima na nesvakidašnji način oslikava život u gradu, početke savremenog doba i promjene koje su polako, ali sigurno, zahvatale i ovaj dio Balkana.

U zapisima Hadži-Makse, navela je Tomašević, susrećemo se sa stvarima koje predstavljaju svojevrsnu historiju svakodnevice, od podataka kada je u grad na Miljacki stigao šećer, prve šibice, do opisa života iz perspektive savremenika tog burnog vremena.

Jedna od promotorica, Indira Kučuk-Sorguč, ističe kako zapisi kroz govor Hadži-Makse Despića predstavljaju vrijedan historijski i kulturološki prilog proučavanju i upoznavanju starog Sarajevom, uz autobiografski pečat samog autora.

Kako je rekla, knjiga donosi sliku Sarajeva s kraja 19. i početka 20. stoljeća i to iz pera čovjeka koji je rođen je u Osmanskom carstvu, a potom svjedočio životu u Austrougarskoj monarhiji i Kraljevini Jugoslaviji (Kraljevini SHS).

U osvrtu na ličnost i djelo Makse Despića, Kučuk-Sorguč ističe kako se radi o ugledniku grada, koji potječe iz bogate trgovačke, sarajevske, pravoslavne familije, čiju ostavštinu baštini Muzej Sarajeva (Despića kuća). U objektu ove porodice danas se nalazi i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti.

O značaju promovirane knjige i njenog autora govorio je i predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić, navodeći kako mu je drago da se na ovaj način iz zaborava otrgne barem mali dio onoga što su nekadašnji istaknuti stanovnici i porodice značili u kontekstu njegovanja istinskih građanskih vrijednosti, duha modernizma, ali i očuvanja i njegovanja kulture i tradicije.

“Jednostavno dopustili smo da neki ljudi koji su ostavili dubokoga traga padnu u zaborav”, rekao je Garić te dodao da je Hadži-Makso Despić zaslužio ulicu, trg ili spomenik u Sarajevu.