Pojačane su mjere obezbjeđenja ruske ambasade u Ankari nakon prijetnji upućenih na adresu ambasadora Alekseja Jerhova usljed eskalacije tenzija u sirijskoj provinciji Idlib, rekla je danas portparol ruske diplomatske misije u Turskoj Irina Kasimova.

“Istina je da je nedavno došlo do eskalacije tenzija i da smo zbog toga od turskih zvaničnika zatražili dodatne mjere bezbjednosti”, rekla je Kasimova.

Prema njenim riječima, ruski ambasador je dobio poruke u kojima je upozoren da ne izlazi na ulice Ankare.

Ona je istakla da je jasno da “ljudi koji pišu te poruke vjerovatno to neće i učiniti, već da na taj izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali da se sve prijetnje moraju shvatiti ozbiljno.

Kremlj je početkom sedmice optužio Tursku da ne poštuje sporazum postignut sa Rusijom o neutralizaciji militanata u sirijskoj provinciji Idlib, te da se nastavljaju napadi na sirijske i ruske snage u regionu.

Rusija je postigla dogovor sa Turskom 2018. godine o stvaranju demilitarizovane zone u Idlibu, ali ti sporazumi i drugi dogovori su pod znakom pitanja zbog povećanja tenzija u regionu.

Moskva je objavila komentare nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u obraćanju članovima svoje stranke AK u Ankari rekao da će turska vojska gađati sirijske državne snage iz vazduha ili sa kopna bilo gdje u Siriji ukoliko bude povrijeđen još samo jedan turski vojnik.