Uprava francuske Akademije koja dodjeljuje filmske nagrade Cezar, saopštila je da “kolektivno podnosi ostavku”.

Svega 15 dana prije godišnje svečane dodjele tog priznanja, ostavka je stigla i usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko reditelja Romana Polanskog.

“U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku”, izjavio je predsjednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.

Generalna skupština te institucije biće održana poslije 45. dodjele Cezara predviđene 28. februara i to će biti prilika za izbor nove uprave i druge izmjene.

Ta odluka je donijeta nakon što je u ponedjeljak u listu “Mond” 400 filmskih ličnosti zatražilo duboke promjene Akademije. Među njima su Omar Si, Bertran Tavernije, Mišel Azanavisijus i Žak Odijar.

Filmski umjetnici pored lošeg upravljanja i netransparentnosti, zamjeraju Akademiji da nije evoluirala i da ponavlja iste stvari.

Pored toga ove godine su mnogi kritikovali Akademiju jer je film “J’accuse” (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog favorit za Cezara, sa najviše, ukupno 12 nominacija.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Posljednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.