Na sastanku ministara odbrane NATO članica, Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu za učešće u međunarodnim misijama NATO-a, navode hrvatski mediji i doznaju da bi se Hrvatska uskoro mogla povući iz misije u Avganistanu.

Na ministarskom sastanku, koji se održao u srijedu i četvrtak, hrvatsku delegaciju predvodio je ministar odbrane Damir Krstičević.

Hrvatska u ovom trenutku učestvuje u NATO misijama u Avganistanu, na Kosovu i u Iraku.

Jedan od važnijih sastanaka bio je i onaj zemalja članica misije “Rezolut suport” u Avganistanu.

Kako Jutarnji list neslužbeno saznaje od izvora u MORH-u, razgovaralo se o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje uz pokroviteljstvo SAD-a vodi avganistanska vlada s talibanima oko okončanja sukoba.

Neslužbeno, zaključeno je kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanju broja svojih vojnika. Uostalom, i SAD je već počeo smanjivati broj svojih vojnika u jedinicama koje nisu dio NATO operacije.

Za Hrvatsku je takođe važna činjenica da je među članicama misije postignut dogovor da više nije na snazi slogan “Zajedno unutra, zajedno van” što je sugerisalo da će se saveznici zajednički povući iz misije.

Sada je na snazi novi slogan “Zajedno unutra, zajedno se prilagođavamo”. To zapravo znači kako svaka članica misije ima pravo samostalno odlučiti o povlačenju iz misije, ali uz prethodni dogovor s partnerima.

Ova promjena politike izuzetno je važna za Hrvatsku koja u ovoj misiji ima 104 vojnika. Oni obavljaju poslove savjetnika pripadnika avganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.