Američke vlasti dodale su nove tačke u optužnici protiv kineske tehnološke kompanije Huawei, optuživši je za drsku šemu krađe trgovinskih tajni od konkurentskih firmi iz Sjedinjenih Država. Huawei je odbacio optužbe, ocijenivši ih kao nezaslužene.

Prema novoj optužnici koju je objavilo Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država, kompaniji Huawei na teret se, između ostalog, stavlja da je snabdijevala Iran opremom za nadzor, korištenom tokom antivladinih demonstracija u Teheranu 2009. godine, te da je težila da prikrije poslove u Severnoj Koreji, kojoj su uvedene ekonomske sankcije.

Huawei se tereti za zavjeru s ciljem reketiranja i zavjeru radi krađe trgovinskih tajni.

Nove optužbe dolaze u trenutku kada administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa sve češće ukazuje da Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, predstavlja potencijalnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država i agresivno ubjeđuje zapadne saveznike da kineskoj kompaniji zabrane pristup bežičnim mrežama velike brzine.

Nove optužbe biće dodate predmetu u saveznoj državi New York, gdje se kompanija od ranije suočava s optužbama da je lagala banke o dogovorima kojima su prekršene ekonomske sankcije uvedene Iranu.