SDA ne prihvaća ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi funkcija bilo uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, priopćeno je iz ove stranke.

Iz SDA pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da, kako kažu, ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi s Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.

“Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužitelje i suce u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS. Odluka da se povuku strani tužitelji i suci imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stupa vlasti postalo politički ovisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva”, ističu iz SDA.

U priopćenju za javnost navodi se da bi ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudaca u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo još radikalniju političku nestabilnosti i pravni hkos, i SDA to neće dopustiti.

“Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jest jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ako se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu”, ocijenili su iz SDA.