Da je život povratnika u našoj zemlji dosta težak – i nije novost, ali da se situacija u kojoj se nalaze i te kako negativno održava na njihov natalitet, najbolje pokazuju statistički podaci. To je slučaj i u povratničkim opštinama u Livanjskom kantonu.

Demografski slom prisutan je u cijelom Livanjskom kantonu, ali je ipak najizraženiji u takozvanim povratničkim opštinama: Drvaru, Glamoču, Kupresu i Bosanskom Grahovu. Riječ je o podacima koji se odnose na prošlu godinu.

dr. DIANA MAMIĆ, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10

“U općini Bosansko Grahovo rođeno je samo četvero djece, a u isto vrijeme je umrlo 29 osoba”.

U Kupresu je rođeno desetoro djece, u Glamoču 13, dok je u Drvaru rođeno 31 dijete. To je direktna posljedica starije populacije stanovništva i manjka radnih mjesta, posebno u Bosanskom Grahovu.

MILORAD GLIGIĆ, načelnik Opštine Bosansko Grahovo

“Mlađi se u jednom dijelu raseljavaju iz tog razloga što je nemoguće doći do zapošljavanja. Povratnicima je jednostavno nemoguće da se zaposle u javne ustanove”.

Radi podizanja nataliteta, grahovska, kao i ostale opštine u ovom kantonu, izdvaja oko 500 maraka za svako novorođeno dijete. U tim nastojanjima dosta, ali izgleda još nedovoljno, čini i Kantonalna vlada.

VASILIJA BROĆETA, ministarka zdravstva i socijalne skrbi Kantona 10

“Uvođenjem odluke o isplati naknada za porodilje, zaposlene i nezaposlene, a 2018. uvođenjem dječjeg doplatka na području čitave županije i to bez ikakvih ograničenja. Znači sva djeca od rođenja do 15. godine mogu biti korisnici dječjeg doplatka”.

Dječiji doplatak iznosi trideset maraka mjesečno ili 360 maraka godišnje.