Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon današnje sjednice da je data podrška održavanju sjednice Narodne skupštine RS gdje će biti razmatrano djelovanje Ustavnog suda BiH.

Poručio je je da je važno očuvati jedinstvo i da je pređena crvena linija djelovanja.

“Ustavni sud BiH je lakrdija pravnog sistema, a spekulativno i manipulativno djelovanje ljudi koji su učestvovali u donošenju ove odluke se izdiglo iznad prava. Oni su tom odlukom poništili svoje ranije odluke. Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda koje je diktirano iz svjetskih centara moći”, kazao je Dodik.

Naveo je da su podržali stav da se na sjednici obrate predsjednici političkih stranaka koji su bili na konzultacijama kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, kao i da se obrate šefovi klubova kako bi usvojili zaključke koje će pokušati usaglasiti uoči sjednice.

Ponovio je da tamo gdje mogu da zaustave donošenje odluka da će ih zaustaviti.

“A, tamo gdje možemo da odlučujemo da glasamo protiv. To se danas vidjelo i u Domu naroda. Tako će biti i u Predstavničkom domu”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da su u Domu naroda četiri poslanika SNSD-a glasali protiv, a jedan poslanik SDS-a je bio suzdržan.

“Ovo znači da smo posložili nove prioritete”, poručio je Dodik.

Navodi kako nema drugog nivoa vlasti u BiH koji bi mogao osporiti odluku Ustavnog suda BiH.

“Ovo je sprega SDA i sudija. Pozivam javnost da stane iza nas. Mi ćemo već naredne sedmice preložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine koji će regulisati ovo pitanje. Ticat će se mehanizma zamjene stranih sudija”, rekao je on.

Dodao je da je pozvao ambasadore Kvinte i ambasadora Evropske unije.

“Njima je jasno rečeno da je pređena crvena linija i da moramo riješiti pitanje Ustavnog suda… Ako se to ne riješi, neće biti BiH. Postigli smo jedinstvo u RS-u”, zaključio je Dodik.