Širom Indije su nastavljeni masovni protesti koji se održavaju zbog sporne reforme Zakona o državljanstvu čime su omogućene privilegije imigrantima koji su pripadnici šest vjerskih zajednica, ali ne i muslimanima.

Nekoliko stotina muslimana, većinom žena, okupilo se u Mumbaiju kako bi izrazile podršku masovnim protestima.

Od početka protesta u neredima na ulicama Indije život su izgubile 23 osobe. Vlasti Indije odobrile su i revidiranje Nacionalnog registra stanovništva.

Analitičari upozoravaju da bi to moglo dovesti do još intenzivnijih i masovnijih protesta u zemlji.

Povod masovne proteste u Indiji je provedena reforma Zakona o državljanstvu koja je u podređen položaj dovela muslimane imigrante.

To je prva reforma Zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Avganistana nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, hrišćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.