Stranke u Bosni i Hercegovini u posljednjih 12 godina, iz proračuna na svim razinama, dobile su više od 245 milijuna maraka. Taj novac smiju trošiti samo na ciljeve utvrđene programom i statutom stranke. Iako je čak 80 posto sredstava kojima stranke financiraju svoj rad – javni novac, izvješća pokazuju da se tijekom svakog izbornog procesa pribjegava malverzacijama. Istovremeno, nema adekvatne kontrole trošenja tog novca.

Koliko se novca daje strankama iz proračuna, najjasnije pokazuju podaci Središnjeg izbornog povjerenstva. Od 2004. godine do lokalnih izbora 2016. godine za financiranje vodećih deset stranaka u Bosni i Hercegovini izdvojeno je 187 milijuna maraka. U istom razdoblju, političkim subjektima na svim razinama vlasti uplaćeno je 245 milijuna maraka proračunskog novca.

Finansiranje političkih stranaka regulirano je zakonom koji je usvojen 2012. godine. Stručnjaci upozoravaju kako taj zakon ima niz manjkavosti, koji strankama omogućavaju različite zlouporabe i malverzacije.

Bez adekvatnog nadzora, stranke ne osjećaju potrebu podnositi financijska izvješća o utrošku novca, navode iz Transparency Internationala.

IVANA KORAJLIĆ, Transparency International

“Ključna stvar u cijeloj ovoj priči je da se tolika javna sredstva izdvajaju za političke stranke, a da nema niti informacija niti zvaničnog nadzora da se vidi na šta su ona potrošena, da li su namjenski potrošena, da li su potrošena kako je po zakonu definirano samo na ostvarivanje programskih ciljeva političkih stranaka ili možda čak na nešto drugo”.

Kazne za kršenje zakona o financiranju stranaka u našoj zemlji iznose 5 tisuća eura, dok je u gotovo svim članicama Europske unije taj iznos četiri puta veći. Na manjkavosti zakona i netransparetno trošenje novca upozorava i zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini.

MIRJANA MARINKOVIĆ – LEPIĆ, zastupnica Zastupničkog doma PSBiH

“Postojeće sankcije, kada je u pitanju kršenje odredaba ovog zakona, ne proizvode određene efekte, s obzirom da se prekršaji ponavljaju i da se iz godine u godinu, pokreću postpuci protiv odgovornih osoba u strankama koje krše odredbe ovog zakona.”

Ekonomista Žarko Papić kaže da je borba za vlast u stvari borba za menadžerske pozicije, preko kojih se lakše dobivaju tenderi, a onda tim tenderima financiraju vlastite stranke. Postavlja se pitanje: Zašto novcem građana financirati stranke?

ŽARKO PAPIĆ, ekonomski analitičar

“Financirajte se iz članarine, postanite ozbiljne političke stranke i budite samostalni. Time se dovode uveliko sve stranke u zavisnost od osvajanja vlasti, ne zbog programa nego samo da bi imali financiranje. I sve se svodi na to ko će više para uzeti.”

A politička volja da taj zakon bude reguliran i promijenjen, ne postoji, jer ne žele izgubiti ono što im ovakav loš zakonski okvir omogućava, navode iz Transparency Internationala.