U Briselu se danas i sutra održava Evropska parlamentarna sedmica 2020.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto će, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predstavljati našu zemlju.

Na tom skupu na visokom nivou, parlamentarci iz država Evropske unije vodit će raspravu o ekonomskim, budžetskim i socijalnim pitanjima, kao i o zaštiti okoline i borbi protiv klimatskih promjena.

Skup se sastoji od Evropske polugodišnje konferencije i Interparlamentarne konferencije o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravi u Evropskoj uniji (EU).

Kako organizatori najavljuju, obje konferencije bit će prilika da parlamentarci razmijene informacije i najbolje prakse u provođenju Fiskalnog ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravi u ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Istovremeno, cilj Evropske parlamentarne sedmice bit će jačanje saradnje između Evropskog parlamenta i parlamenata država članica i država u pretpristupnom procesu za članstvo u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.