Predstavnici Udruge građana “Jer nas se tiče” iz Mostara organizirali su pres konferenciju na kojoj su javnost upoznali sa najnovijim informacijama vezanim uz deponiju Uborak koja je postala veliki problem za građane koji žive u njenoj blizini.

Deponija trenutno radi ilegalno, a traži se lokacija za novu, koja bi trebalo da predstavlja dugoročno rješenje problema. Iako se s nekim lokacijama spekuliše, iz udruženja, ali i od ostalih članova komsije zadužene za traženje nove, nije potvrđeno da je riječ o lokacijama koje se spominju u medijima: Raška Gora, Čule, Sretnice, Crveni mulj, Blagaj i Gubavica.

Više o ovom problemu donosi Nikola Bačić u razgovoru sa predsjednikom udruženja Omerom Hujdurom.

O novim lokacijama i rješenjima, u razgovoru za BHRT, Omer Hujdur kaže kako neće izlaziti sa lokacijama, koje će se određivati na osnovu osnovnih kriterija, a to su nadmorska visina, te udaljenost od naselja koje su te lokacije navodno zadovoljile.

“Mi nismo imali uticaj na biranje lokacije i nismo adekvatno ni obučeni za to,tako da su lokacije došle od gradskih i kantonalnih vlasti”, kaže Hujdur.

Dodaje kako sada slijedi ispitivanje lokacija,te koliko zadovoljavaju druge kriterije, imaju li ili nemaju utjecaj na okolinu i stanovništvo Mostara.

“Gore su kapaciteti premašeni u svakom smislu. Deponija je napravila loš utjecaj na stanovništvo i okolinu i što prije ode, to bolje. Deponiju moraju početi rješavati i sklanjati odatle što je prije moguiće”, kaže Hujdur.

O tome gdje bi se smeće odlagalo u prelaznom periodu , Hujdur kaže da su od početka predlagali da u prelaznom periodu Grad Mostar finansira prevoz otpada na neku drugu lokaciju.

“Oni su imali osam mjeseci i nisu uradili ništa. Mi se od 2015. godine se borimo sa ovim problemom”, kaže Hujdur i kaže kako ništa nije urađeno.

Ova organizacija uskoro će organizovati javnu tribinu na koju će pozvati sve odgovorne iz ove oblasti da odgovore javnosti Mostara zašto ništa nisu uradili. Tribina će, prema Hujdurovim riječima, biti organizirana početkom narednog mjeseca.