Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) najavio je prosvjedno okupljanje 27. veljače na Gradskom trgu u Bihaću.

Policajci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine za sada bezuspješno traže izjednačavanje osnovice za plaću s ostalim proračunskim korisnicima pa će prvi izraz nezadovoljstva prema njihovim najavama biti iskazan ovim javnim prosvjedima.

“S obzirom na to da nema nikakvih pomaka u prethodnom periodu, odnosno nekih značajnijih momenata u komunikaciji s resornim ministrom, odlučili smo se za proteste. Ostajemo pri svom zahtjevu i mislimo da je on u potpunosti opravdan. Moram istaći i da policijskim službenicima u USK plate nisu povećane od 2014. godine. Naša trenutna osnovica plate je 280, dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve”, rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Ministar unutarnjih poslova USK Nermin Kljajić još 12. veljače istaknuo je kako je za udovoljenje zahtjeva Sindikata policijskih službenika neophodno osigurati oko dva milijuna maraka u proračunu.

“Bojim se da to u ovom trenutku nije realno. Kantonalna vlada može ponuditi povećanje plate za četiri posto, odnosno za milion maraka u 2020. godini. Zaista se nadam da će postojati razumijevanje s obje strane i da ćemo se uspjeti brzo dogovoriti”, kazao je tada resorni ministar Kljajić.

Sindikat policije USK prosvjedni skup najavljen za 27. veljače održat će simbolično “pet do dvanaest” – u 11 sati i 55 minuta.