Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvuje u radu Evropske parlamentarne sedmice 2020 u Briselu, čiji je cilj jačanje saradnje između Evropskog parlamenta i parlamenata država članica i država u pretpristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji.

Na ovom skupu na visokom nivou, parlamentarci raspravljaju o ekonomskim, budžetskim i socijalnim pitanjima, kao i o borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti okoliša.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto učestvovala je na plenarnoj sesiji „Širenje i upravljanje evropodručjem: Šta dalje?“, na kojoj se raspravljalo o različitim mogućnostima proširenja Evropske monetarne unije, kao i o važnosti osiguranja pozitivnih trendova kroz održavanje niske stope inflacije, stabilnog deviznog kursa, budžetskog balansa i smanjenja javnog duga za zemlje koje u bliskoj budućnosti namjeravaju pristupiti EMU.

Krišto je učestvovala i u radu Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, prilikom kojeg su razmijenjena mišljenja i informacije kroz sesiju „Garancije za evropsko dijete kao alat za borbu protiv siromaštva“ i kroz sesiju „Evropska minimalna plata“.

Tokom prvog dana konferencije Krišto je razgovarala sa poslanicom iz Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Željanom Zovko.

Na marginama konferencije Evropskog parlamentarnog tjedna 2020 Krišto se takođe susrela i sa potpredsjednicom Evropske komisije zaduženom za demokratiju i demografiju Dubravkom Šuicom, te sa potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom finansija u Vladi Republike Hrvatske Zdravkom Marićem.

Krišto je u razgovorima još jednom naglasila opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, te istakla kako je, uprkos svim izazovima, proces proširenja EU prilika da se u Bosni i Hercegovini osigura jednakopravnost konstitutivnih naroda, demokratija i vladavina prava, te stabilnost i ekonomski rast.