Izvršni komitet SNSD ostaje pri podršci zaključcima Narodne skupštine RS, istaknuto je nakon sastanka proširenog komiteta ove stranke, održanog u Banjaluci.

“Izvršni komitet SNSD-a smatra da je neophodno na osnovu zaključaka NSRS i novog prijedloga Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH da se održe sastanci sa svim predstavnicima političkih partija zastupljenih u PSBiH”, izjavio je predsjednik stranke i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kako je rekao, sastanak sa političkim partijama iz RS je moguć i tokom vikenda, a sastanak sa strankama iz FBiH može se očekivati u narednih nekoliko dana.

Najavljeni su i sastanci o stavovima NSRS u svim gradskim sredinama, kao i mogućnost održavanja javnih tribina kako bi građani bili upoznati sa ovom temom.

Dodik je istakao da sada treba očuvati jedinstvo i da je ovaj proces oročen na 60 dana. Takođe je rečeno da će biti podnesen izvještaj u tom zadatom roku.

“Ovo je jedna od najtežih i najdelikatnijih situacija za RS nakon Dejtona”, istakao je Dodik. Prema njegovim riječima, nakon republičkih simbola, prešlo se na imovinski status Republike Srpske. Za Dodika je ovo jasna namjera da se uđe u eliminaciju RS.

“Ustavni sud jeste kompetentan da odlučuje u vezi sa zakonima. Ustavni sud BiH to ne radi. On je sebi pribavio ovlašćenja koje nema nijedan Ustavni sud. On se pojavljuje kao onaj koji kreira nove odnose. To ne može raditi”, kategoričan je predsjednik SNSD-a.

Napomenuo je da je proces razgradnje koji je radio visoki predstavnik nastavljen sada putem Ustavnog suda.

“Predložili smo zakon o Ustavnom sudu BiH koji će ući u proceduru. Nema garancija da će zakon proći, ali će omogućiti svima da daju amandmane. Mi smo predložili rješenja koja su u ovoj situaciji mogli da privuku pažnju svih. Postoje neke dileme, ali svi mogu da djeluju na prijedlog amandmanima”, istakao je Dodik.