Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještava građane Kantona Sarajevo da, zbog kvara na serveru, nije u funkciji prikaz koncentracija zagađujućih materija u zrak na web stranici monitoringa kvaliteta zraka http:/kvalitetzraka.ba.

Također, iz Ministarstva napominju da stanice funkcionišu neprekidno, te da se vrijednosti kontinuirano prikupljaju u bazu podataka.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo svakodnevno dostavlja rezultate mjerenja zbog praćenja stanja i eventualnog poduzimanja mjera.

Intenzivirane su aktivnosti servisera na otklanjanju kvara i osiguranju normalnog funkcionisanja stranica.

S obzirom da su kantonalne stanice uvezane i u federalnu mrežu, sve izmjerene vrijednosti polutanata se mogu pratiti na web stranici FHMZ, na linku VIDEO

U pogledu stanja kvaliteta zraka iz Ministarstva saopštavaju da je ovih dana generalno bolja situacija u odnosu na raniji period, ali da je i dalje prisutno variranje vrijednosti tokom dana.

Danas i sutra se mogu očekivati oscilacije u kvalitetu zraka. U nedjelju, prema trenutnoj prognozi vremenskih uslova, očekuje se nešto lošiji kvalitet zraka u većem dijelu dana.

Ministarstvo će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona, nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe KS.