Od kada nezaposlenost više nije osnov za prijavu, gužve u Filijali Fonda zdravstvenog osiguranja u Bijeljini ne jenjavaju. Da bi ostvarili ovo pravo, nezaposleni do kraja februara moraju izabrati jedan od 17 osnova i 13 podosnova za ostvarivanje prava na osiguranje.

Nezaposleni sa područja Bijeljine, koji od početka godine nemaju pravo na osiguranje preko Zavoda za zapošljavanje, imaju rok do kraja februara da riješe pitanje zdravstvenog osiguranja.

Na šaltere bijeljinske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske svakodnevno se obrati oko 500 nezaposlenih, tokom radnog vremena od 7.00 do 16.00 časova.

Neki dolaze sa prikupljenom papirologijom, neki da bi saznali šta im je potrebno, a ima i onih koji se obraćaju zaštitniku prava koji se, takođe, nalazi ovdje.

Građani su ogorčeni jer, kako kažu, čekaju između jedan i dva časa.

Na području Filijale Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini evidentirano je nešto više od 9.500 nezaposlenih, a u pasivnoj ponudi ih je bilo za hiljadu više.

“Moram reći da je trend povratka onih koji su bili u pasivnoj evidenciji na dnevnom nivou negdje između deset i 15 lica. Dakle, lica koja nisu samo zbog zdravstvenog osiguranja bila na pasivnoj evidenciji, da bi imali interval od šest mjeseci provjere njihovog statusa”, kaže Siniša Kajmaković, Filijala Zavoda za zapošljavanje Bijeljina.

Pored 17 osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje kao što su zaposlenost, zemljoradnici, penzioneri, korisnici socijalne pomoći, izbjegli i raseljeni, izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju predvidio je 13 podosnova za prijavu na zdravstveno osiguranje, ukoliko ne postoji nijedna druga mogućnost.

“Za lica bez prihoda, potrebna je potvrda poreske uprave da ne ostvaruju prihode, kućna listu i ovjerena izjava da to lice nema mogućost da se prijavi na zdravstveno osiguranje ni po jednom drugom osnovu”, kaže Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iako zvuči jednostavno, građani se žale da im je za prikupljanje dokumentacije potreban skoro cijeli mjesec, jer na pojedine dokumente čekaju i po dvadesetak dana.

Dok se povećava broj aktivnih tražilaca posla, iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju rigoroznije kontrole jer, kako kažu, neće se tolerisati oni koji traže posao samo radi osiguranja.